Hogwarts je skola gde mladi carobnjaci i vestice uce magiju


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Letenje kroz džunglu od Madam Bućkuriš

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Letenje kroz džunglu od Madam Bućkuriš taj Pet Dec 03, 2010 2:31 pm

Harry Potter

avatar
Profesor Odbrane od Mracnih Vestina
Letenje je ucenje koriscenja zacaranih metli. Prvo sta treba da naucite jeste da podignete metlu. To cete uraditi tako sto cete stati ispred nje i pozvacete je ovako:

Gore !!!

Ako vam se ne odazove tj. ako se ne podigne znaci da ste se uplasili. Oni koji se plase metle i letenja moraju da nauce kako se kontrolise taj strah. Ako vam ne uspe iz prvog pokusaja ne nervirajte se.

Kvidic je najpopularnija carobnjacka igra. Igra se sirom sveta i u carobnjackim skolama. Igraju 3 gonica, 2 jurisnika, 1 cuvar i tragac. Gonici moraju proci pored cuvara i ubaciti Kvafl (koznu loptu) kroz obruc i tako doneti 10 poena svom timu. Jurisnici koriste bladzerke (zacarane lopte koje pokusavaju da igrace zbace sa metle). Tragac pokusava da uhvati zlatnu skrivalicu (mala, brza lopta). Kada tragac uhvati skrivalicu osvaja 150 poena za svoj tim. Tada se igra zavrsava i tim sa najvise poena pobedjuje.

Istorija kvidica...

Sportovi na metlama su se poceli razvijati cim su metle dosegle stupanj razvoja na kojem su letaci mogli skretati te menjati brzinu i visinu. Rane carobnjacke slike daju uvid u rane sportove na metlama.
Poznata godisnja trka na metlama u Svedskoj počela se odrzavati u 10. veku.
Takmičari se trkaju od Kopparberga do Arjeploga (udaljenost izmedju ta dva mesta je 480 kilometara). Slavna slika Günther der Gewalttätige ist der Gewinner ("Pobednik je Günther Nasilni") pokazuje staru nemacku igru Stitchstock. Na vrhu stupa visokog sest metara postavljao se napuhani zmajski mjehur. Jedan je igrac bio zaduzen za cuvanje mehura,
dok su drugi igraci trebali probusiti mehur posebno naostrenim vrhovima metli. Cuvar je branio mehur carobnim stapicem. Igra je zavrsavala kad bi neko probusio mehur, kad bi cuvar mehura urekao sve ostale igrace ili kad bi sam cuvar odustao od iscrpljenosti.
Ostale stare igre na metlama bile su: aingingein, shuntbumps (metlolom) i swivenhodge (preskakavac).

Kvidic se takodje poceo razvijati od jednostavne igre na metlama s igracima koji su si medjusobno dodavali loptu od koze, kvafl, koju su pokusavali
ubaciti u golove na suprotnim stranama terena. Uskoro su u igru dodati i pretece bladzerki. Uvodjenje zlatne skrivalice u igru dogodilo se pod uticajem drugog "sporta", lova na skrivalice, male i brze magicne ptice. 1269. je predsednik veca carobnjaka, Barberous
Bragge, na jednoj kvidickoj utakmici pustio skrivalicu i ponudio 150 galeona (današnja protuvrednost bila bi milion galeona) igracu koji je ulovi. Kasnije je u cast tog dogadjaja ekipa koja bi uhvatila skrivalicu dobijala dodatnih 150 bodova. Vremenom su skrivalice postale ugrozena vrsta pa je Bowman Wright izumeo zlatnu skrivalicu koja je zamenila
ostale skrivalice. Taj je dogadjaj obelezio rodjenje danasnjeg kvidica
koji se poceo razvijati trista godina pre toga u mocvari Queerditch.


Pravila kvidica postavilo je odeljenje za magijske igre i sportove 1750. godine.

(1) Ne postoji ogranicenje visine do koje igrac moze leteti, medjutim igraci ne smeju preci granicu terena. Ukoliko to neko od igraca uradi, onda mora predati kvafl suparnickom timu.

(2) Kapiten tima ima pravo na time-out poziv. Ovo je jedina situacija kada je dozvoljeno da igraci dotaknu tlo. Time-out moze biti produzen i do dva sata, ukoliko igra traje vise od 12 sati. Ako se tim ne vrati na teren posle 2 sata, bice disfalifikovan.

(3) Sudija moze proglasiti penal. Tada gonic pokusava da osvoji poene za svoj tim. Svi igraci osim cuvara moraju stajati sa strane za vreme izvodjenja penala.

(4) Kvafl se moze oduzimati, ali ne sme se skakati i spodati drugog igraca.

(5) Ukoliko dodje do povrede, zamene nisu dozvoljene. Tim ce morati da nastavi sa pozicijom i igracem manje.

(6) Na teren mozete uneti magicne stapove, ali njih je strogo zabranjeno upotrebiti protiv igraca, metli, sudije, lopti ili bilo koga na terenu.

(7) Igra se zavrsava samo kada zlatna skrivalica bude uhvacena ili uz pristanak kapitena oba tima da se igra zavrsi.

Metle su jedan od nacina kojim se carobnjaci i vestice krecu od jedne do druge lokacije. Samo carobnjaci i vestice koriste metle u carobnjackom svetu. Kucni vilenjaci koriste aparaciju.
Buduci da nije postojala cin kojom se moglo leteti moralo se doci nekako drugacije do puta da se poleti. Carobnjaci i vestice ciji su animagusi krilata bica uzivali su u tome, ali su i bili vrlo retki. Metle su bile idealan nacin da se to letenje postigne. Ali...Prve metle su bile jako neugodne.
Zapisi pokazuju da su vestice i carobnjaci u Evropi koristili mele vec od 962 godine poslije nove ere.

Poznate kompanije koje proizvode metle su :

•Cleansweep Broom Company - Cistacica
•Comet Trading Company - Kometa
•Ellerby and Spudmore
•Flyte and Barker
•Nimbus Racing Broom Company - Ninbus
•Universal Brooms Ltd

700 Kvidičkih faulova se nalazi na listi rekorada u Odseku za magijske igre i sportove,ali najveći deo ovih faulova određeno je slučajem,tako da se ne nabrajaju u potpunosti,već se određuju nekim od 10 glavnih faulova.Faulovi se sviraju:

-Ako se igrač dokopa bilo kog dela protivnikove metle i usporava igrača
-Ako igrač leti sa namerom da se sudari
-Ako igrač koči metlu i upravlja sa namerom da manipuliše protivnikom
-Ako Jurišnik hitne Bladžerku prema publici
-Ako igrač koristi svoje laktove protiv protivnika
-Ako Čuvar od Kvafla brani mesto iza gol-obruča,jer,mora se braniti spreda
-Ako je Gonič u kontaktu sa Kvaflom dok Kvafl prolazi kroz gol-obruč
-Ako Gonič na bilo koji način menja Kvafl
-Ako bilo koji igrač koji nije Tragač uhvati Skrivalicu
-Ako se u bilo kom trenutku više od jednog Goniča nađe u zoni bodovanja

Svih 700 faulova je izvršeno u finalu Svetskog kupa 1473.Neki od faulova su bili i:

-Preobraženje Goniča u tvora
-Pokušaj odsecanja glave jednog Čuvara pomoću sablje sa širokim sečivom
-Oslobađanje 100 slepih miševa-vampira koji piju krv,tokom igre.


Kvidički tereni su obično ovalnog oblika,500 stopa dugi i 180 široki.Na svakom kraju se nalaze po 3 gol-obruča različite visine.Budući da je kvidič vazdušni sport,tereni moraju funkcionisati tako da publika sedi na visokm mestima,da bi mogla da prati igru.Obično se prave kule(kao na Hogvortsu)ili uzdignute tribine(kao na Svetskom Kupu 1994).
Kvidički tereni se izgrađuju na mestima gde neće privlačiti pažnju Normalaca.Ovo pravilo je uvedeno 1398 kada je Zaharije Memps naglasio potrebu za anti-Normalskim obezbeđenjem tokom igre:"Izaberite napušteno vresište daleko od Normalskog stanovništva i pazite da vas Normalci ne primete nakon što siđete sa metli.Anti-Normalske čini su takođe korisne ako postavljate stalan teren.Takođe se preporučuje igrati noću."Bilo je zabranjeno i igranje Kvidiča u krugu od 50 milja od Normalskog grada.Zbog porasta popularnosti Kvidiča,to je promenjeno na 100 milja.Međunarodni Status Čarobnjačke tajnosti 1692 je doneo zakon da je svaki Ministar magije ogovoran za posledice magijskih sportova u svojoj zemlji.Odsek za magijske igre i sportove je stvoren u tu svrhu.

Svetsko Prvenstvo u Kvidicu

Svetsko prvenstvo u kvidiču 1994. godine održano je u Engleskoj.U finalu su se susreli Irska i Bugarska reprezentacija.Irska je u polu-finalu pobedila Peru,a Bugarska Transilvaniju.
Irska je imala odličan tim.Goniče su igrali Malet,Troj i Moran,Jurišnike Konoli i Kvigli,Čuvara Rajan,a Tragača Linč.Svi su jahali na Vatrenim Strelama.
U Bugarskoj reprezentaciji Goniče su igrali Levski,Ivanova i Dimitrov,Jurišnike Vulčanov i Volkov,Čuvara Zograf,a Tragača po mnogima naji igrač na utakmici,Viktor Krum.
Sastavni deo timova su i njihove maskote.Maskote Bugarske su bile Vile,a maskote Irske Leprikoni.Tokom finala je bilo i svadje između maskota.
Finale je sudio egipatski sudija Hasan Mustafa.
Utakmica je zanimljivo tekla.Irska je pokazala odličnu igru.Pravili su formacije poput Napadačke formacije sokolove glave i Porskofovog manevara.Pri vodjstvu Irske od 30-10,Krum je prvi put izveo Vronski fintu.To je rizična diverzija Tragača.Jedan Tragač tera drugog da ga oponaša i prati,pravi se da je video Skrivalicu i juri naniže u poslednjem trenutku skrećući i polećući naviše u spiralnom luku,dok drugi Tragač udara u zemlju.
Pri vođstvu Irske od 170-10,Krum je ponovo izveo Vronski fintu,samo što je ovog puta stvarno imao Skrivalicu u rukama kada je Linč po drugi put udario i zemlju.Tako je meč okončan pobedom Irske od 170-160

Vimburnske Ose-Vimburnske Ose su kvidički tim u britanskoj i irskoj kvidičkoj Ligi.Tim je osnovan 1312. godine.Njihove odore su sa horzontalnim žutim i crnim prugama i sa osicom na prsima.Tim je osvojio Liga Kup 18 puta,a dva puta su bili u polufinalu Evropskog Kupa.
Tim je usvojio osu kao svoj simbol nakon utakmice protiv Jabukovih Strela,sredinom 17.veka.U toj utakmici je jedan od njihovih Jurišnika udario gnezdo osice prema protivničkom Tragaču,koji je tada tako strašno izujedan da se morao povući.
Njihovi fanovi su poznati kao Žaoke i glasno imitiraju zvuk zujanja dok njihov tim izvodi penal,da bi zbunili protivničkog Čuvara.

Čadlijski Topovi-Čadlijski Topovi je britanski kvidički tim koji igra u britanskoj i irskoj kvidičkoj Ligi.Nose narandžaste odore i njihov simbol su dva crna Cs i topovsko đule.
Osvojili su Liga kup 21 put,poslednji put 1892.Mnogi su mislili da će tad njihovi dani slave biti gotovi.
Moto kluba je bio "Mi ćemo pobediti" do 1972,kada je promenjen u "Držite palčeve i nadajte se najboljem"

Padlmir Junajted-Padlmir Junajted je kvidički tim kome se Oliver Drvce pridružuje nakon završetka Hogvortsa.Tim je osnovan 1163 i najstariji je tim u bitanskoj i irskoj kvidičkoj Ligi.Njihove odore su more plave boje ukrašene sa dve zlatne trske.
Osvojili su Liga Kup 22 puta,a Evropski Kup 2 puta.
Njihovu himnu "Beat Back Those Bludgers,Boys and Chuck That Quaffle Here",snimila je poznata pevačica Celestina Vorbek.

Pogledaj profil korisnika http://hogwarts.finddiscussion.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu