Hogwarts je skola gde mladi carobnjaci i vestice uce magiju


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pocetnicki vodic kroz preobrazavanje od Emerika Promjenljivog

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

Harry Potter

avatar
Profesor Odbrane od Mracnih Vestina
Pocetniciki vodic kroz PreobrazavanjeUvod u preobrazavanje

`Preobrazavanje je jednao od najkomplesnijih I najopasnijih nauka koje cete uciti na Hogvortsu.Svako ko ometa moj cas bice izbacen I nikada se nece vratiti.Upozoreni ste.``-reci su kojim je profesorka McGongal zapocela svoj cas.Minerva McGongal,sadasnji professor preobrazavanja na Hogvortsu,verovala je da je preobrazavanje jedna od najelegantnijih I najsuperiornijih vrsta magije.`


Kao i Cini Preobrazavanje se postize kroz koncentraciju,preciznim pokretima stapica I preciznim izgovorom.Medjutim,generalno Preobrazavanje je teze nego Cini I zahteva veliki trud.To je magijska vestina menjanja oblika i pojave nekog predmeta..Preobrazavanje je obavezan predmet u prvih pet godina nakon kojih O.C.N. testovi odlucuju da li mozete da nastavite sa ovim predmetom.

Ako se cin ne izgovori kako treba mozete se pretvoriti u nesto sto ne zelite. Zato morate da pazite!!!!!
U Preobrazavanju takodje postoje I izuzeci.Oni se nalaze u knjizi pod nazivom Gamp's Law of Elemental Transfiguration.Postoje njih 5,kao sto su na primer ljubav I hrana.Ukoliko imamo neku kolicinu hrane,mozemo je preobliciti,uvecati,ali je ne mozemo ni iz cega stvoriti.Takodje ni ljubav ne moze biti stvorena,jedino je mozemo proizvesti nekim ljubavnim napitkom.
SLIMASUvek je lakse preobraziti predmete koji su slicni jedan drugom.
Posto je ovo prvi prakticni cas,radicemo jednu prostu cin,kojom mozete pretvoriti sibicu ili cackalicu u iglu I obrnuto.Kao sto vidite ,predmeti su vrlo slicni,pa ovo preobrazavanje nebi trebalo da predstavlja problem.
Uperite stapic u cackalicu ispred sebe,potpuno se skoncentrisite I izgovorite `SLIMAS`.Ne brinite ako iz prvog puta niste uspeli,nastavite da pokusavate.


FERA VERTOFera Verto je cin kojom se zivotinje mogu pretvoriti u casu.Potrebno je da tri puta kucnete u zivotinju,skoncentriasete se I izgovorite Fera Verto.Molim vas obratite paznju na izgovor ove cini,cesto se desavalo da ucenici izgovaraju Vera Verto,,sto je pogresno. Na latinskom,Fera znaci `zver` ili `zivotinja`,a Verto `preobraziti`.Verujem da ce u pocetku vase case zadrzati pojedine osobine zivotinja koje pretvarate,ko sto su rep,usi,krila I sl…
Kao na primeru na drugoj slici. Ali uz dovoljno vezbe sve se moze ispraviti.A sada,neko svako od vas pokusa. Pravilno je na prvoj slici.

Minerva McGonagallMinerva je rodjena 4.oktobra 1925.godine.Pohadjala je Hogvorts od 1937 do 1944 godine,u kuci Grifindor.Takodje postala je I asistent u toj kuci,kao I glavesina iste mnogo godina kasnije.Od 1956 do 1998 predavala je Preobrazavanja,a nakon borbe za Hogvorts,postala je I direktor skole…Uvek je imala autoritet nad svojim ucenicima,ali je takodje izazivala I veliko postovanje kod njih.Takodje,u knjizi se pominje I kao jedini registrovani animagus(o animagusima cete uciti nesto kasnije).Njen animagus,kao I njen Patronus jeste macka,koja simbolizuje snalazljivost I cvrst karakter.Pridruzila se Redu Feniksa tokom prvog carobnjackog rata,I bila mu je maksimalno odana,kao I samom Dambldoru do kraja.Bila je direktor Hogvortsa nakon njegove smrti.Takodje ona je bila ta koja je zaposlila Nevila Longbotoma kao profesora Herbologije.

AnimagusiAnimagus-``animal``,``magus`` sto znaci ``zivotinja carobnjak``

Animagus (engl. Animagi) je vestica ili carobnjak koji se po svojoj volji moze pretvarati u odredjenu zivotinju.Biti animagus nije urodjena osobina nekog carobnjaka,ona se stice komplikovanim I napornim vezbama koje mogu potrajati I nekoliko godina.Kako je ova transformacija vrlo tezak proces I uvek nesto moze poci po zlu, ne pokusavajte da postanete animaus bez nadzora odrasle osobe(17god).
Takodje,svi animagusi moraju biti prijavljeni u Ministarstvu(iako je u knjigama jedini registrovani animagus Minerva McGonagall)
Kao Animagus,carobnjak zadrzava svoje misli I osecanja, zadrzava sve umne, psihicke i duhovne sposobnosti,ali u zivotinjskom obliku ne moze da govori.
Animagusi se mogu pretvarati u jednu zivotinju,koju ne mogu sami da odaberu. Zivotinja je jedinstveno prilagodena svakom pojedincu i njegovim osobinama.
Takodje oblik Animagusa je vrlo cesto oblik koji poprima I oblik Patronusa nekog carobnjaka.
Osobine svojstvene Animagusima


Kao sto je u knjizi vec napomnuto ,carobnjak-animagus ne bira u koju ce se zivotinju pretvarati,vec se zivotinja prilagodjava njemu.Evo nekih primera Animagusa.


Pas:
Glavna osobina:Vernost
Sporedne osobine:Odanost,pravednost....

Macka:
Glavna osobina:Snalaljivost
Sporedne osobine:Cvrst karakter,cvrsta ruka...

Zec:
Glavna osobina:Emotivnost
Sporedne osobine:Pravednost,vernost....

Konj:
Glavna osobina:Cvrst karakter
Sporedne osobine:Duhovitost,pravednost

Labud:
Glavna osobina:Stidljivost
Sporedne osobine:Emotivnost,jak karakter

Pacov:
Glavna osobina:Prevrtljivost
Sporedne osobine:Slab karakter,sebicnost

Zmija:
Glavna osobina:Podmuklost
Sporedne osobine:Ambicioznost,prevrtljivost

Orao:
Glavna osobina:Borbenost(ne u velikoj meri ali najizrazenija od ovih osobina)
Sporedne osobine:Mudrost,Ambizioznost

Jazavac:
Glavna osobina:Vrednost
Sporedne osobine:Postenje,Postovalac fer-pleja

Lav:
Glavna osobina:Borbenost
Sporedne osobine:Hrabrost,Drskost

Jednorog:
Glavna osobina:Postenje
Sporedne osobine:Pravednost,hrabrost


Feniks
Glavna osobina:Smirenost,,snalazljivost
Sporedne osobine:Odlucnost


Buba
Glavna osobina:Radoznalost
Sporedne osobine:spretnost


Poznati animagusi:

-Falko Aesalon:Orao , ujedino i prvi registrovani animagus.
-Morgana la Fej:Ptica
-Kliodna:Morsko stvorenje
-Minerva MekGonagal:Macka
-Dzejms Poter:Jelen , neregistrovan.
-Sirius Blek:Pas , neregistrovan.
-Piter Petigru:Pacov , neregistrovan.
-Rita Skiter:Buba , neregistrovana.

Piter Petigru:


Metamorfagusi


Metamorfagusi su dobili ime po recima iz Grckog jezika.-"meta" znaci ``promena``:"morph" znaci ``oblik``,a "magus" znaci ``carobnjak ili magija``.

Metamorfagus je vestica ili carobnjak koji moze menjati svoj spoljasnji izgled po volji bez primene stapica.Za razliku od Animaguse,sposobnost koju imaju metamorfagusi mora biti urodjena.Ne moze se nauciti,a isto tako ni ukloniti ukoliko je posedujete.Ova sposobnost moze biti nasledna.Ispoljava se veoma rano,dok j carobnjak ili vestica jos uvek dete.


Kao I mnoge druge grane magije,sposobnosti Metamorfagusa su pod uticajem njegovom emotivnog stanja.Kako se Caorbnjak-Metamorfagus oseca u nekom trenutku vrlo cesto se odrazava na njegov spoljasnji izgled.Jake emocije kao sto su sok I depresija mogu da uticu na njegove sposobnosti do te mere da ga mogu dovesti u opasnost.
Razlike izmedju metamorfagusa I animagusa


*Metamorgafusi imauju vecu kontrolu nad svojim telom,mogu promeniti samo jedan njegov deo(ukoliko zele vise)na neodredjeno vreme,ali takodje mogu promeniti svoj pol,ili starost,potpuno izmeniti svoj izgled.Animagusi mogu samo u potpunosti promeniti svoj oblik.

*Metamorfagusi ne mogu da primaju zivotinjski oblik kao sto to cine ainimagusi….

*Metamorfagusi mogu promeniti svoj oblik u bilo koji drugi ljudski,poput visesokovnog napitka samo mnogo brze I lakse…Za tren oka mogu izgledati kao bilo ko od vas,sto je jako korisna osobina ako zelite da postanete Auror…

Nimfandora Tonks - metamorfogusDURO

Rec Duro potice iz latinskog,`harden` ili `stiffen`,sto znaci otvrdnuti ili ukrutiti.
Pravilan izgovor: DOO-roh
Duro je prilicno zastrasujuca cin koja tkaninu pretvara u kamen.Koristite je samo u slicaju odbrane jer moze biti veoma opasna.Rizik je da ukoliko niste dovoljno pazljivi mozete I sami sebe preobaziti u kamen.Kako biste pravilno izveli cin potrebno je da predmet preobrazavanja dodirnete kratko I ostro.
U knjigama o Hariju Poteru pomenuta je u sedmom delu.Tada je u Bici za Hogvorts baca Hermiona Grendzer na dva Smrtozdera koja su pratila Rona,Harija I nju.

ENGORGIO


Rec `engorgio` znaci `popuniti visak`
Pravilan izgovor: Engorgio
Ova cin sluzi za povecavanje stvari.
U Hari Poetru pominje se vise puta.Dzordz I Fred Vizli koriste je da povecaju svoje Tona-jezik karamele,koje su slucajno pale pred Dadlija.Lazni Ludooki koristi je na tri pauka,Hermiona sumnja da je Hagrid koristi na svoje bundeve,a Kevin je koristi na zetone.U vecem broju slucajeva bezopasna je.Njena kontra cin je Reducio.

REDUCIO

Reducio-`redusen`-umanjivanje.
Pravilan izgovor: re-DOO-see-oh
Reducio sluzi za vracanje stvari povecanih sa cini Engorgio u normalnu velicinu..
U knjigama se koristila kao kontra cin pri smanjivanju Hermioninih zuba 1994,vracanja Ludookovih pauka u normalnu velicinu,I vracanja paukova na kojima su ucenici vezbali Engorgio.

DENSAUGEO

Densaugeo potice iz latinskog,`tooth`-zub I `I increase`-uvecati,uvecanje.
Pravilan izgovor: den-sah-OO-jee-oh
Izaziva nenormalni rast zuba.
Pominje se u 4.delu Hari potera,kada ju je Draco Melfoj umesto na Harija bacio na Hermionu.Efekat je bio taj da su Hermionini zubi prerasli njen okovratnik.Efekti ove cini mogu se prekinuti pomocu Reducio.

Pogledaj profil korisnika http://hogwarts.finddiscussion.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu