Hogwarts je skola gde mladi carobnjaci i vestice uce magiju


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vodič kroz planetarnu astronomiju

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Vodič kroz planetarnu astronomiju taj Pet Dec 03, 2010 2:36 pm

Harry Potter

avatar
Profesor Odbrane od Mracnih Vestina
Astronomija
Astronomija je drevna nauka koja proučava sve ono što se nalazi van Zemlje i njene atmosfere. Prema predmetu izučavanja deli se na:
- Astronomiju Sunca;
- Planetarnu astronomiju:
- Zvezdanu astronomiju;
- Galaktičku astronomiju;
- Vangalaktičku astronomiju i
- Kosmičku astronomiju.
Na Hogvortsu se uči od prve do sedme godine. Lekcije iz Astronomije se uče po ovim celinama. Vangalaktička astronomija je jedina oblast koju će učiti samo oni koji prođu svoje OČN testove sa odgovarajućom ocenom. Časovi astronomije se održavaju na vrh najvišeg tornja i to samo noću. Astronomija i dalje nije potpuno proučena nauka. Postoji mnogo toga što niko do sada nije otkrio. Astronomija se i povezuje sa proricanjem sudbine. Kentauri su jedni od retkih koji se bave gledanjem u budućnost kroz nebeska tela i njihova kretanja. Postoje i mnoga otvorena pitanja vezana za ovu nauku. Najzanimljivije pitanje je ,,Šta je konačna sudbina svemira?’’.Sunčev sistem
Sunčev sistem sadrži Sunce i sva nebeska tela koja su gravitaciono vezana za njega. Naziva se još i Solarni sistem. Njegova gravitaciona sila dominira u ovoj galaksiji. Nebeska tela koja se nalaze u sunčevom sistemu su planete sa svojim satelitima i mala tela Sunčevog sistema. Naziv Solarni je izveden or reči Sol (lat. Sunce). Nebeska tela u Sunčevom sistemu su: Sunce, planete, patuljaste planete, prirodni sateliti, asteroidi, kentauri, komete, meteoroidi, međuplanetarna prašina, prašina, svemirski otpad i objekti (po raznim pojasima). Regioni Sunčevog sistema su: Planetarni region, Glavni asteroidni pojas, Kajperov pojas, Rasejani disk, Ortov oblak i Heliosfera.Nebeska tela u sunčevom sistemu
Sunce je središnja zvezda sunčevog sistema. Oko nje kruži sve što se nalazi u Sunčevom sistemu. Njegova energija u vidu sunčeve svetlosti omogućava život na Zemlji. Sunce se deli na veći broj slojeva, a to su: Jezgro, Radijaciona zona, Konvektivna zona, Fotosfera, Homosfera, Korona i Sunčev vetar.
Planeta je nebesko telo koje se kreće eliptičnom putanjom oko zvezde. Pošto ima prilično puno objekata koji se kreću oko planeta, planete su samo one značajnijih masa. Prema najnivijoj definiciji planeta mora da ima tri stvari:
- okreće se oko Sunca;
- ima dovoljnu masu da sopstvenom gravitacijom nadvlada sile čvrstog tela tako da uspostavi hidrostatičku ravnotežu;
- očišćenu orbitu oko sebe.
Planete u Sunčevom sistemu su: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.
Patuljasta planeta je nova kategorija planeta uvedena 2006. godine. Definisani su kao objekti koji se: okreću oko Sunca, nisu sateliti, nisu očistili svoju orbitu od drugih planeta. Patuljaste planete su: Pluton, Cerera, Haumea, Erida i Makemake.
Prirodni sateliti su nebeska tela koja se kreću oko nekog tela znatno veće mase. Oni rotiraju isključivo oko planete. U Sunčevom sistemu postoji svega 165 satelita (Merkur i Venera nemaju). Gotovo svi oni imaju pravilne orbite.
Asteroid je malo švrsto telo u planetarnom sistemu. U poređenju s planetama i patuljastim planetama manjeg su oblika. Najčešće kruže oko matične zvezde.
Kentauri su tela u Sunčevom sistemu sa veoma dinamički nestabilnim putanjama, jer se kreću između velikih planeta. Njihova nestabilnost orbite se ogleda na dužim vremenskim skalama.
Kometa je nebesko telo koje se nalazi u putanji oko Sunca. Komete se sastoje od prašine, smrznutihgasova, kamena i leda. Orbite kometa se stalno menjaju: originalno su bile u spoljnom sunčevom sistemu i sklone su poremećivanju prilikom bliskih prolazaka pored glavnih planeta. Neke od njih skreću prema Suncu i isparavaju, dok neke bivaju zauvek izbačene iz njega.
Meteoroid je malo nebesko telo, manje od asteroid. Najmanji meteoroidi se nazivaju mikrometeoroidi.


Regioni sunčevog sistema
Pojas asteroida je prostrani pojas stenovitih nebeskih tela. Ta tela su različite veličine. Ovaj pojas se nalazi između Marsa i Jupitera. Većina meteorita koji padaju na Zemlju dolazi iz ovog pojasa.
Knajperov pojas je oblast u obliku diska iza planete Neptun. Sadrži mnogo malih tela sastavljenih od leda. On je izvor mnogih kometa sa kratkim orbitama. Orbite tela unutar ovog pojasa su stalno pod uticajem velikih planeta Jupitera, Saturna, Neptuna i Urana.
Rasejni disk se nastavlja na Knajperov pojas. Osim mnogobrojnih tela koji su i u Knajperovom pojasu postoji jedna patuljasta planeta Erida.
Ortov oblak je pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici sunčevog sistema.
Heliosfera je oblast u Sunčevom sistemu u kojoj je pritisak Sunčevog vetra jači od pritiska čestica međuzvezdanog prostora.Nebeska tela u Sunčevom sistemuOvo je Sunce...

[


Ovo je Merkur...

GalaksijaGalaksija je masivni gravitacijom vezan skup zvezda, međugalaktičog gasa, plazme i nevidljive tamne materije. Galaksije se po veličini dele na na one najmanje (patuljaste) koje sadrže oko 10 miliona zvezda do enormno velikih koje sadrže i do bilion( zvezda. Pretpostavlja se da u vidljivom delu univerzuma postoji preko stotinu milijardi galaksija. Većina galaksija u prečniku ima od hiljadu pa do stotinu hiljada parseka (par desetina hiljada pa do par stotina hiljada svetlosnih godina). Galaksije su jedna od druge često udaljene više miliona parseka (ili megaparseka). Galaksije su međusobno povezane gravitacijom i kao takve čine skup ili galaktičko jato, koja zajedno mogu formirati i superjato. Pretpostavlja se da 90% materije u galaksiji čini takozvana tamna materija. Podaci prikupljeni posmatranjem govore da većina galaksija sadrži barem po jednu supermasivnu crnu rupu u svom centru. Vrlo je verovatno da naša galaksija, Mlečni put poseduje jedan takav objekat.
Galaksije se dele na tri glavna tipa: eliptične, spiralne, i neregularne. Uzevši u obzir da se Hablova klasifikacija bazira isključivo na vizuelnom morfološkom tipu, to znači da postoje neke bitne karakteristike i osobine po kojima se pojedine galaksije razlikuju, a pripadaju istoj grupi-tipu. Primer su formacije zvezda, ili aktivnosti u centru.

KNJIGA NAPREDNE ASTRONOMIJE ZA TRECI RAZRED


3.RAZRED:
-CRNA RUPA
-KOMETE
-HALIJEVA KOMETA
-MLIJECNI PUT
******************************************************************************
3. RAZRED

1.LEKCIJA: CRNA RUPA:

Crna rupa je nebesko tijelo koncentrisano od mase s gravitacionim poljem tako jakim da čak i izlazna brzina iz najbližih tačaka prekoračuje brzinu svjetlosti. To znači da ništa, pa čak ni svjetlost, ne može izaći iz njene gravitacije, te joj otuda i naziv crna.Postojanje crnih rupa je predviđeno u teoriji opće relativnosti. Postojanje crnih rupa u Svemiru je dobro podržano astronomskim opservacijama i djelimično studijama supernovih i emisijom X-zraka iz aktivnih galaktičkih jezgara. centru crne rupe u samoj unutrašnjosti horizonta događaja, opća relativnost predviđa singularnostato je mjesto gdje prostorno-vremenska krivulja postaje beskonačna i gdje gravitacione sile postaju beskonačno jake.

2.LEKCIJA: KOMETE:

Kometa je relativno malo nebesko tijelo slično asteroidu ali sastavljeno uglavnom od leda. U našem solarnom sistemu, postoje orbite kometa koje se se mogu protezati mimo Plutonove i onih koje ulaze u unutrašnji solarni sistem, a mogu imati vrlo eliptične orbite oko Sunca. Često opisivane kao "prljave lopte", komete su sastavljene uglavnom od smrznutog ugljičnog dioksida, metana i vode sa izmješanom prašinom i raznim grupama minerala.

Vjeruje se da potiču iz Oortovog oblaka koji se nalazi na velikoj udaljenosti od Sunca i koji se sastoji od ostataka izostalih iza kondenzacije Sunčeve maglice čiji su vanjski rubovi dovoljno hladni da se voda javlja u čvrstom (prije nego u gasovitom) agregatnom stanju. Asteroidi nastaju kroz različite procese, dok vrlo stare komete koje su izgubile sav svoj isparljivi materijal mogu izgledom podsjećati na asteroide.

3.LEKCIJA: HALEJEVA KOMETA

4.LEKCIJA:
Mliječni put

je galaksija kojoj pripada naš Sunčev sistem, u kojem je Zemlja jedna od planeta. Noću ga na nebu vidimo kao svijetli trag. Galileo Galilej je godine 1609. teleskopom ustanovio da je taj trag sastavljen od velikog broja zvijezda.


Mliječni put je spiralna galaksija čija je ukupna masa oko trilion puta veća od mase Sunca. U Mliječnom putu nalazi se između 200 i 400 milijardi zvijezda i velika količina međuzvjezdane materije - svijetle i tamne.Mliječni put prevod je latinskog imena Via Lactea, dok je korijen riječi galaksija izveden iz grčke riječi galaxia - (gala, galactos znači mlijeko i prema grčkoj mitologiji Mliječni put nastao je kada se po nebu izlilo mlijeko iz prsa božice Here, dok je dojila Herakla).

Pogledaj profil korisnika http://hogwarts.finddiscussion.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu