Hogwarts je skola gde mladi carobnjaci i vestice uce magiju


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Uvod u magijsku geografiju – Elizar Atlas

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Uvod u magijsku geografiju – Elizar Atlas taj Pet Dec 03, 2010 2:51 pm

Harry Potter

avatar
Profesor Odbrane od Mracnih Vestina
CETVRTA GODINA:

1. UVOD U MAGIJSKU GEOGRAFIJU

Geografija je prirodna i drustvena obrazovno vaspitna nauka koja se bavi proucavanjem postanka, razvoja i razmestaja geografskih elemenata (reke, planine, gradovi, drzave, mora, depresije itd.) u prostoru. Prvi covek koji je uveo pojam geografija je Eratosten a ime je dobila od latinskih reci geos (zemlja) i grafos (opis) te bukvalno preveden naziv znaci opisivanje Zemlje.
U Magijskoj geografiji proucavacemo geografske elemente povezane sa magijom: od drzava sa veoma znacajnom magijskom prosloscu preko carobnjackih naselja u kojima zivi najveci broj carobnjaka i vestica pa sve do pojedinih objekata u magijskom svetu kao sto je ministarstvo magije ili ozloglaseni zatvor Askaban. Takodje naucicete ponesto o klimatskim prilikama i zemljistu kao i o raznim kulturama i istorijskom razvoju geografskih elemenata i mnogim religijama koje su zastupljene u razlicitim delovima sveta.
Za svaki cas geografije bice vam neophodna geografska karta sveta, geografska karta Evrope i geografska karta Britanije. Takodje bice vam neophodna i knjiga. Videcete da u knjizi ima ilustracija tako da ce vam biti lakse da se snadjete i da naucite lekciju. Takodje uz knjigu dobijate i komplet nemih karti u koje cete ucrtavati neophodne pojmove.
Svi vi koji ste u normalskoj skoli proucavali “normalsku” geografiju verovatno necete imati problema posto su vam neki osnovni pojmovi vec poznati a i bice vam lakse da se snalazite na karti.
Pravo proucavanje geografije tek pocinje! Siguran sam da ce vam se svideti!2. HOGVORTS

Ne postoji nista bolje i zanimljivije sto bi moglo biti prva lekcija nego proucavati zdanje na kome se trenutno nalazite. Iz predmeta Istorija magije sigurno ste ucili dosta toga o Hogvortsu i o njegovim kucama i osnivacima, ali Magijska geografija se fokusira na uopsteni polozaj i geografske karakteristike ove skole.
Zemljiste van Hogvortsa je uglavnom zemljovito i travnato sa pokojim zbunom i drvetom. Postoji jedan poplocan put koji vodi od stanice Hogvorts ekspresa, preko mesta sa sestralima i na kraju sve do kapija Hogvortsa a nastavlja se i do samog ulaza u skolu. Takodje postoji i pristaniste koje se nalazi preko puta stanice i sluzi za prevoz prvaka preko jezera do skole a takodje pripada zemljistu Hogvortsa. U blizini zamka nalaze se i staklenici koji sluze za Herbologiju a takodje su povezani sa puticem za glavnim putem. Tu je i Mlatarajuce vrba koja stiti ulaz u tunnel koji vodi do Vristece kolibe u hogsmidu…ali o tome u nekoj od narednih lekcija. Na zemljstu se takodje nalazi i koliba cuvara zemljista sa oborom i zasadjenim bundevama. Iza kolibe se nalazi mracna suma u koju je ucenicima zabranjen ulaz a u kojoj se nalazi kentauri i mnoga ostala magicna bica. U velikom jezeru poznato je da se nalazi dzinovska sipa, kao i grindlovi i siren ljudi. Djacima mozda najzanimljiviji deo zemljista je kvidicki teren na kome se odrzavaju kvidicke utakmice.
Hogvorts je zamak sa vise spratova i tri istaknite kule. Kada se prodje kroz velika vrata ulazi se u veliki hol. U hodniku sa desne strane su ucionice dok je sa leve strane Velika dvorana u kojoj se jede. U dvorani postoji pet stolova, po jedan za svaku kucu i jedan za profesore. Najistaknutije kule su Astronomska kula, Grifindorski toranj koji je dnevni boravak Grifindoraca i Revenklovska kula koja je dnevni boravak Revenklovaca. Takodje postoje jos dva dnevna boravka, dnevni boravak Sliterina u koji se ulazi kroz tamnice a koji je smesten unutar jezera i dnevni boravak Haflpafa koji je smesten pored kuhinja, u kojima rade kucni vilenjaci, u podrumu. Ostale znacajnije prostorije u Hogvortsu su kupatilo Jecajuce Mirte kroz koje se ulazi u Dvoranu tajni, Soba po potrebi koja moze da se pretvori u sobu za sta god vam zatreba, Kancelarije direktora i domara kao i velika biblioteka u kojoj se nalazi ogroman broj knjiga. Posebno su interesantne i pokretne stepenice koje se same pokrecu i time olaksavaju, a mnogo cesce otezavaju ucenicima snalazenje i kretanje kroz zamak.
Hogvorts he zasticen posebnim cinima te se zato normalcima cini kao nezanimljiva rusevina pa cak i ako probaju da pridju odmah ce se setiti neke vazne stvari koje su zaboravili i otici ce svojim putem.

Prilog 1: Mapa Hogvortsa
Prilog 2: Mapa Prizemlja
Prilog 3: Mapa Dvorane tajni
Prilog 4: Mapa Ujedinjenog Kraljevstva


3. ZABRANJENA SUMA

Zabranjena suma se nalazi na zemljistu koje pripada zamku Hogvorts. Nalazi se zapadno od zamka i ucenicima je u nju zabranjen pristup, osim uz prisustvo nastavnika, na nekim casovima Brige o magijskim stvorenjima ili po kazni.
Suma se sastoji od drveca bukve, hrasta, bora, javora, i tise koje je veoma zbijeno. Prema svom sastavu suma spada u mesovite sume a takodje je i veoma gusta suma. Sto se tice prizemnih biljaka postoji vise vrsta zbunova kao i trnovith biljaka i korova. Kroz sumu vodi vise staza i puteljaka, van kojij je skoro nemoguce proci. Takodje i fauna je veoma razvijena. U sumi se mogu naci skoro sve vrste opasnih zivotinja, ali ima i onih dobrih zivotinja kao sto su jednorozi. Takodje u sumi nalazi se i vise ograda od kojih su neke porusene kao na primed ograda za hipogrife i ograda za zmajeve koji su korisceni za Trocarobnjacki turnir.
Zemljiste nije previse plodno cak postoje i primese peska. Zbog visokog drveca koje zaklanja sunce u sumi je uglavom hladno i mracno.4. HOGSMID

Kao sto ste vec primetili ove godine iz predmeta Magijska geografija izucava se zamak Hogvorts i njegova okolina, te je zato neizbezno pokrenuti temu o Hogsmidu.
Hogsmid je jedino naselje u Britaniji koje je naseljeno samo carobnjacima. Osnovano je pre oko 1000 godina, otprilike kada i Hogvorts. Samo selo se nalazi juzno od Hogvortsa sa kojim je povezano putem i ponekim tajnim prolazima. Ono je direktnom zeleznickom vezom povezano sa Kings Krosom u Londonu. U Njemu se nalazi veliki broj prodavnica i gostionica. Najpoznatije prodavnice su: Dervis i Bengs, Gladragova carobnjacka odeca, Prodavnica medenog vojvode, Zonkova prodavnica sala, Skrivensaftova prodavnica pera. Najpoznatije gostionice su: Veprva glava, Tri metle, Kod gospodje Padifut. Takodje postoji i posta u kojoj mozete slati pisma. Poznata je i Vristeca koliba za koju se smatralo da je ukleta.
Hogsmid je selo u kome zive svi carobnjaci iz svih delova sveta, od odomacenih Engleza, preko Spanaca, Svajcaraza pa sve do Norvezana i Novo Zelandjana. Vreme je uglavnom kisovito, zimi ima dosta snega dok su leta umereno topla.

Mapa Hogsmida:http://i36.tinypic.com/294nc07.gif

Pogledaj profil korisnika http://hogwarts.finddiscussion.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu